Sânii au diverse mărimi şi forme, însă femeile îşi pun aproximativ aceleaşi întrebări în legătură cu această parte atât de discutată a corpului. Ele se preocupă mult de aspectul sânilor, de forme şi mărimi, însă, lasă, deseori, la o parte elemente mult mai importante. Iată 4 dintre problemele care, uneori, sunt trecute cu vederea:
Ce alimente ar trebui să consum pentru ca sânii mei să fie sănătoşi?
Suzanne Dixom, epidemiologist şi medic dietician din Portland, Oregon sfăuieşte femeile să consume o vastă varietate de alimente bazate pe plante care includ:
- Nuci: toate varietăţile de nuci conţin fitosteroli, substanţe ale căror beneficii au fost demonstrate în urma cercetărilor şi studiilor; acestea au puternice proprietăţi anticancerigene, iar multe dintre nuci conţin acizi graşi care pot combate simptomatologia premenstruală.
- Legume crucifere: Se spune că acestea ar fi cele mai sănătoase din lume şi au proprietăţi extrem de puternice de combatere a dezvoltării celulelor canceroase. Acestea includ broccoli şi varza.
- Ciuperci: S-a demonstat ştiinţific, în urma unui studiu efectuat în 2009 în China, faptul că femeile care consumă minim 10 grame de ciuperci proaspete, zilnic, au manifestat o diminuare cu 64% a riscurilor de a dezvolta cancer mamar.
- Legume: Un studiu efectuat la Universitatea Harvard a evidenţiat faptul că femeile care consumă legume de cel puţin 2 ori pe săptămână au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta cancer mamar, spre deosebire de femeile care consumă legume mai rar.
De ce mi se lasă sânii?
Motivele pentru care sânii îşi pierd din fermitate includ înaintarea în vârstă (ligamentele sunt formate din elastină şi colagen iar producţia acestora se diminuează) şi expunerea la soare, razele ultraviolete având efecte negative asupra colagenului din piele. Fluctuaţiile în greutate pot, de asemenea, cauza lăsarea sânilor. Lipsa unei bustiere speciale de sport în cadrul exerciţiilor fizice poate şi ea conduce la deteriorarea ţesuturilor conective.
Care sunt elementele ce cresc riscurile de cancer mamar?
Factorii care cauzează cele mai mari riscuri pentru cancerul mamar includ: supraponderea, lipsa exerciţiilor fizice, vârsta, genetica şi alcoolul.
Supraponderea este un factor crucial, mai ales în perioada de după menopauză când majoritatea estrogenului va fi produs în celulele adipoase. Astfel, cu cât mai mult ţesut adipos, cu atât mai mult estrogen care favorizează dezvoltarea celulelor canceroase.
Studiile au demonstrat faptul că sedentarismul şi lipsa exerciţiilor fizice favorizează apariţia cancerului de sân. S-a mai descoperit şi faptul că două treimi ale cancerelor invazive la sâni au fost găsite în cazul femeilor cu vârstele peste 55 de ani. Mai mult de 10% din cazurile de cancer mamar au cauze ereditare. Consumul regulat de alcool creşte riscul de cancer la sân cu aproximativ 20%.
Mai există şi alţi factori favorizanţi ai apariţiei cancerului mamar însă cu o influenţă mult mai scăzută decât a elementelor enumerate mai sus. Aceştia includ: pilulele contraceptive, parabenii din unele cosmetice (care se comportă precum estrogenul în corp) şi insomnia.
Ce greutate în plus „trebuie” să acumulez pentru ca riscul de cancer mamar să fie mai mare?
Pe măsura înaintării în vârstă, femeile ar trebui să se preocupe de menţinerea unei siluete zvelte. Cercetările desfăşurate de către American Cancer Society au demonstrat faptul că femeile care acumulează în jur de 3o de kilograme în plus după vârsta de 18 ani manifestă riscuri dublate de a dezvolta cancer mamar în perioada postmenopauză faţă de femeile care îşi menţin greutatea. Mai există studii care stabilesc o conexiune şi între acumularea de 10 kilograme şi creşterea riscului de cancer mamar cu 15%.
Medicii sfătuiesc femeile care acumulează kilograme în plus să nu intre în panică, dar să facă tot posibilul pentru a le elimina.
Comentarii
Trimiteți un comentariu