Recuperarea după rinoplastie: Tot ce trebuie să ştii despre inflamarea feţei şi a nasului post rinoplastie
După operaţia de rinoplastie, una dintre problemele majore cu care se confruntă pacienţii este inflamaţia care se produce la nivelul feţei şi a nasului. Majoritatea pacienţilor se sperie şi sunt nedumeriţi în ceea ce priveşte rezultatul operaţiei din cauza acestei inflamaţii de la nivelul nasului şi al frunţii/obrajilor.
Iată ce trebuie să şii despre acest proces inflamator şi cum poţi preveni/diminua, pe cât posibil, inflamaţiile.
Care este procesul normal de inflamare după rinoplastie?
Toţi pacienţii se întreabă cât timp vor fi umflaţi dupa o intervenţie de rinoplastie. Această procedură estetică este una care nu permite pacienţilor să vadă un rezultat final decât peste aproximativ un an. De regulă, este nevoie de multe luni pentru ca umflăturile să dispară în totalitate. Acest lucru nu înseamnă că nasul nu va arăta prezentabil chiar şi după câteva săptămâni de la operaţie, însă el va continua să se vindece pe măsură ce umflaturile se diminează.
Pentru început, nasul va fi, de regulă, mult mai umflat decât era înainte de efectuarea intervenţiei estetice. Această inflamaţie este doar una temporară şi va dispărea curând, fiindcă este doar retenţie de fluide şi are legătură cu trauma suferită în timpul operaţiei. Această inflamaţie imediată este una secundară inflamaţiei cauzate de operaţia de rinoplastie în sine.
Inflamaţiile sunt însoţite şi de vânătăi. Inflamaţia care este legată de rentenţia de fluide sub piele este explicată după cum urmează: în timpul rinoplastiei au loc diverse modificări la nivelul oaselor şi a cartilajelor pentru un rezultat cosmetic bun. Pielea are nevoie de a se mula pe noua formă a nasului, iar în timpul acestui proces sunt reţinute fluide sub piele şi peste cartilaje. Este nevoie de luni de zile pentru finalizarea procesului.
După prima săptămână, în cazul majorităţii pacienţilor, se va îndepărta atela de pe nas, iar inflamaţia va fi una moderată. Se poate întâmpla ca nasul să se mai umfle după îndepărtarea acestei atele pentru încă două-trei zile.
Foarte mulţi dintre pacienţi se vor simţi capabili de a se întoarce la muncă sau la şcoală după această săptămână. Pe de altă parte, pacienţii nu sunt întotdeauna încă mulţumiţi de aspectul nasului după doar atât de puţin timp după intervenţie. Este extrem de importantă comunicarea medicului cu pacientul pentru a-i explica faptul că ceea ce pacientul vede în oglindă după una-două saptămâni de la operaţie nu este rezultatul final, iar aspectul nasului va continua să se îmbunătăţească pe zi ce trece. Este esenţial ca pacientul să înţeleagă acest lucru şi să poată avea încredere în medicul său că lucrurile vor sta mult mai bine.
De obicei, până la finalul celei de-a doua săptămâni, o mare parte a umflaturilor de la nivelul feţei se retrag. Cursul inflamaţiei de sub ochi are un traseu care coboară spre pomeţi, apoi spre fălci. La fel, fruntea poate fi şi ea inflamată, iar nasul se va dezumfla începând de sus, spre vârf, din cauza gravitaţiei. Inflamaţiile constă în acumularea de limfă la nivelul feţei ca rezultat al traumatismelor şi a încercării organismului de a se apăra. Tot acest proces este unul normal şi cea mai de preţ armă a pacientului este răbdarea.
De cele mai multe ori, este nevoie de circa o lună pentru ca pacienţii să poată aprecia mai bine rezultatul. Majoritatea sunt deja mulţumiţi de ceea ce vor vedea peste o lună de la operaţie. După trei luni, nasul va deveni mult mai fotogenic, iar rezultatele apropiate de cele finale vor putea fi observate între trei şi şase luni. Ultima parte a nasului care se dezumflă este vârful, dispariţia totală a inflamaţiei de la nivelul vârfului având nevoie chiar şi de mai mult de un an. Ȋnsă, aproximativ 80% din umflături dispar în primele luni.
Factori de care depinde procesul inflamator
Cu toţii suntem diferiţi, motiv pentru care fiecare pacient se va umfla în felul său, inflamaţiile variind de la un caz la altul. Unii pacienţi se vor umfla foarte puţin, iar alţii mai mult şi vor avea nevoie de un timp mai îndelungat pentru a se dezumfla.
Tipul pielii este, de asemenea, important în ceea ce priveşte inflamaţia, iar o piele mai groasă şi grasă se va umfla mai mult.
Inflamaţiile variază şi în funcţie de zonele nasului asupra cărora s-a intervenit, de tipul de rinoplastie efectuat (deschisă sau închisă), de grija postoperatorie acordată şi de propriile abilităţi de recuperare pe care le are orgniasmul.
Cu cât intervenţia este mai complicată şi necesită mai multe ajustări ale nasului, cu atât inflamaţia va fi mai puternică. Ȋn cazul rinoplastiei deschise care presupune o incizie la baza varfului nasului, inflamaţia este mai puternică decât în cazul rinoplastiei închise care presupune incizii în interiorul nasului, incizii efectuate prin nări.
Gravitaţia şi retenţia de lichide a organismului sunt alţi factori care contribuie la controlul umflăturilor, motiv pentru care dezumflarea se produce de sus in jos, iar vârful este ultima pare care se va dezumfla.
Comentarii
Trimiteți un comentariu