Numită și mamoplastie de reducție, procedura de micșorare a sânilor aduce beneficii importante persoanelor care apelează la această intervenție. Alături de numeroasele plusuri sunt însă niște aspecte de precauție, posibilele riscuri şi complicaţii ale unei operaţii de micşorare a sânilor. Dorim să vă prezentăm informaţii despre această procedura pentru potențialii candidați.
Complicaţii posibile şi riscuri ale unei mamoplastii
Riscurile generale care sunt asociate operaţiei de reducţie mamară includ:
- Infecţii
- Hemoragii
- Reacţii adverse la anestezie
- Apariţia unor cheaguri de sânge
- Hematoame
Riscurile specifice intervenţiei de reducţie mamară sunt de natură fizică şi estetică şi includ următoarele:
- Pierderea sensibilităţii în zona operată
- Vătămarea nervilor
- Apariţia unei asimetrii a sânilor sau la nivelul mameloanelor: asimetrii ale formei sau mărimii sânilor pot apărea în urma unei reducţii mamare, dar, de cele mai multe ori, aceasta va avea aspect natural, fără să necesite vreo intervenţie chirurgicală adiţională. Având în vedere faptul ca reintervenţia de micşorare a sânilor implică o alterare la nivelul formei şi a mărimii sânului prin intermediul îndepărtării ţesutului şi prin deplasarea unei porţiuni de tegument, poziţia mamelonului se va modifica, putând, astfel, să apară asimetrii ale mărimii, formei sau ale poziţiei.
- Uneori, mai poate fi necesară o intervenţie adiţională.
- În urma operaţiei de reducţie mamară, se instalează incapacitatea alăptării din cauza întreruperii sistemului de ducte lactifere.
- Vindecarea lentă
- Cicatrizare în exces, iar aceasta nu depinde de tehnica folosită pentru reducerea mamară, ci, în cea mai mare parte, de capacitatea de vindecare a fiecărui organism
- Sensibilitatea mamelonului poate fi alterată, mai ales dacă aerola a fost detaşată, apoi grefată
- Este posibilă reţinerea de fluide în zona sânului.
- În urma operaţiei, forma sânului se poate modifica lent.
- Ptoza mamară poate fi recurentă.
- Funcţia erogenă a sânului poate fi alterată.
- Se poate necroza ţesutul adipos, această necrozare putând fi observată mai greu în cazul în care sânul nu este examinat strict în acest sens.
- Plaga se poate deschide, fiind vorba despre cazurile de reducţii masive ale sânilor sau de pacientele care suferă de obezitate.
În ceea ce priveşte efectele secundare ale intervenţiei de reducţie mamară, acestea includ următoarele:
- Vânătăi temporare
- Umflare/tumefiere a zonei operate, aceasta fiind, de asemenea, temporară, dispărând după circa trei săptămâni de la intervenţie
- Senzaţii de mâncărime în zona inciziei
- Uscarea şi deshidratarea pielii (în acest caz, se va aplica o loţiune hidratantă calmantă care va putea înlătura senzaţiile de prurit şi de uscăciune a pielii)
- Mamelonul poate fi amorţit în primele trei săptămâni
- Complexul areolă-mamelon poate deveni hipersensibil (simptomul va dispărea în circa 6-12 luni)
Durata efectelor operaţiei de reducere a sânilor este, practic, permanentă, în afara cazului în care intervenţia a fost efectuată în perioada adolescenţei, înaintea finalizării procesului de dezvoltare a sânilor. Sânii îşi mai pot, totuşi, mări volumul ulterior în cazul în care pacienta în cauză câştigă mai mult în greutate sau datorită unei sarcini. Dar, în cazul unei pierderi în greutate, sânii vor scădea, de asemenea, în volum.
Totuşi, este de reţinut faptul că sânii au tendinţa să se lase odată cu trecerea timpului, în ciuda faptului că s-ar încadra într-un standard normal.
Riscurile posibile aferente unei mamoplastii de reducţie sunt cu mult depăşite de beneficiile intervenţiei, pentru majoritatea pacientelor care aleg să treacă printr-o astfel de operaţie.
Comentarii
Trimiteți un comentariu