Deşi este ideal ca septul nazal care separă cavităţile nasului să fie situat exact în centrul acestuia, astfel încât să poată separa în mod egal cele două părţi, circa 80% din populaţie prezintă un sept nazal mai mult sau mai puţin deplasat.
Simptomatologia deviaţiei severe de sept nazal
O deviaţie de sept minoră nu va fi problematică pentru sănătatea pacientului, însă, când aceasta este una severă, septul va bloca una dintre cele două căi prin intermediul cărora aerul pătrunde spre faringe. Rezultatul va consta în reducerea fluxul de aer şi apariţia unor probleme mai mari de sănătate. O deviaţie de sept uşoară nu va crea simptome şi va fi descoperită în cadrul unei radiografii de control a craniului.
Pe de altă parte, în cazurile severe ale deviaţiei septului, aceasta poate provoca urmatoarea simptomatologie:
Obstrucţia uneia sau a ambelor căi nazale
O astfel de obstrucţie poate provoca insuficienţă respiratorie şi se va manifesta, mai pregnant, în momentul în care pacientul suferă de răceli, de infecţii ale tractului respirator superior sau de anumite alergii care pot determina îngustarea şi inflamarea foselor nazale. Insuficienţa respiratorie reprezintă acea condiţie medicală ce presupune o incapacitate cronică sau acută a plămânilor de asigurare a funcţiei lor. Cu alte cuvinte, se diminuează concentraţia de oxigen din sânge şi uneori concentraţia de dioxid de carbon din sânge va creşte.
Congestia nazală
Aceasta poate deveni cauzatoare de rinoree.
Sângerări nazale
Suprafaţa septului nazal poate deveni uscată, astfel pot fi favorizate sângerările nazale; acestea pot fi cauzate şi de modificările de vascularizaţie care sunt antrenate de deviaţia de sept.
Infecţii recurente ale sinusurilor
Infecţiile frecvente de la nivelul sinusurilor ar putea reprezenta efectele mucozităţilor blocate în cavităţile sinusale. Acestea pot, de mult ori, determina şi dureri faciale sau la nivelul capului.
Otite
În cazul unui sept deviat, partea posterioară a acestuia va veni în vecinătatea rinofaringelui, astfel influenţând orificiile faringiene. Acest lucru are drept urmare o slabă funcţionare a urechii, caz în care deviaţia de sept rerpezintă un factor favorizant pentru apariţia unor infecţii otice. Din acest motiv, în cazul multor bolnavi care se prezintă la medic cu otite repetate, se va interveni şi asupra deviaţiei de sept.
Respiraţie zgomotoasă în timpul somnului
Apneea de somn apare, de cele mai multe ori, la sugari şi în cazul copiilor care prezintă deviaţie de sept.
Cauze ale deviaţiei de sept nazal
Deviaţia septului poate fi prezentă, la unele persoane, din momentul naşterii, chiar din timpul dezvoltării fătului, apoi aceasta poate fi observată după naşterea copilului.
Traumatismele de la nivelul nasului pot cauza apariţia deviaţiei de sept. Traumatismul poate deplasa septul din poziţia lui iniţială. În cazul sugarilor, un astfel de traumatism poate apărea chiar în timpul naşterii.
De asemenea, consumul de anumite droguri care se prizează pe nas poate coduce la subţierea pereţilor nazali şi la apariţia traumatismelor în această zonă sau a deviaţiei de sept.
Comentarii
Trimiteți un comentariu