Rinita non-alergică reprezintă sindromul cauzat de inflamaţia mucoasei nazale, fără existenţa unor factori cauzatori de tip alergic. Printre tratamentele cu rezultate definitive ale aleste condiţii de sănătate se numără şi septoplastia.
Simptomatologia rinitei non alergice
Rinita afectează, de cele mai multe ori, semnificativ viaţa pacienţilor, cauzând perturbări ale somnului, somnolenţă diurnă ş stare de oboseală, concentrare scăzută şi accentuarea stării de iritabilitate. Cercetările au mai demonstrat şi faptul că pacienţii care suferă de rinită non-alergică manifestă riscuri crescute de a dezvolta astm.
Afecţiunea se manifestă în cazul a circa 5-10% din populaţia lumii, jumătate dintre pacienţi ajungând să se prezinte la medicul de specialitate pentru o ameliorare a simptomatologiei şi pentru tratarea cauzei. Pentru identificarea cauzei care a dus la declanşarea bolii şi pentru o atitudine terapeutică potrivită, medicul va efectua investigaţii bazate pe informaţiile transmise de pacient, în cadrul examinării.
Simptomatologia afecţiunii este variată şi include rinoree, conjunctivită, prurit şi strănutat frecvent. Mai sunt evidente semne precum cearcăne, aspect edematiat al mucoasei nazale, eritem nazal.
Tipuri ale rinitei non-alergice
- Rinita infecţioasă: Acest tip de rinită este, de regulă, cauzat de infecţii virale, iar simptomatologia include secreţii nazale mucopurulente, faringită, durere şi presiune la nivelul feţei, edem şi febră.
- Rinita vasomotorie: Rinita vasomotorie poate fi cauzată de dezechilibre ale funcţionării sistemului nervos vegetativ care determină edem la nivelul mucoasei nazale şi vasodilataţie. Simptomele includ strănut, rinoree, congestie nazală.
- Rinita ocupaţională: Pacienţii care suferă de rinită ocupaţională manifestă simptomele la locul de muncă din cauza substanţelor iritante (praf, latex, păr de animale, lemn sau substanţe chimice).
- Rinita hormonală: Simptomele rinitei hormonale apar în perioade de dezechilibre hormonale sau pe perioada sarcinii şi a ciclului menstrual, în cazul femeilor.
- Rinita medicamentoasă: Există unele medicamente care pot declanşa rinita drept reacţie adversă. Pe de altă parte, rinita medicamentoasă are o etiologie diferită fiind o entitate clinică separată care apare în urma administrării prelungite a simpatomimeticelor nazale. Simptomele includ congestie nazală puternică şi rinoree.
- Rinita gustatorie: Aceasta se manifestă în urma consumului de alimente picante sau a alcoolului. Simptomul este secreţia nazală apoasă.
- Rinita atrofică: Rinita atrofică apare drept urmare a atrofierii şi rigidizării membranei mucoasei nazale. Uneori urmările includ chiar fracturarea piramidei nazale din cauza infecţiilor, iar afecţiunea apare, de cele mai multe ori, în cazul persoanelor vârstnice.
- Rinita non-alergică cu sindrom eozinofilic: Acest tip de rinită se mai numeşte şi rinită eozinofilică şi este considerată ca fiind un precursor al triadei astm - polipoză nazală - intoleranţă la aspirină. Simptomele includ congestie nazală, strănut, rinoree, prurit nazal, hiposmie.
Tratamentele rinitei
Rinita non-alergică are tratamente farmacologice (anticolinergice, corticosteroizi, antihistaminice sau simpatomimetice). Acestea sunt completate de luarea unor măsuri ocupaţionale şi de evitarea factorilor cauzatori ai afecţiunii.
Există şi anumite tratamente aflate încă în studiu care includ capsaicina (unul dintre componenţii ardeiului iute), imunostimulantele derivate din bacterii şi nitraţii de argint.
Tratamentul chirugical este recomandat pacienţilor care nu răspund la cel medicamentos iar rinita are tendinţa de a reveni şi afectează grav calitatea vieţii pacienţilor. Tratamentul chirurgical este considerat un adjuvant al terapiilor medicamentoase şi se va recomanda în urma rezultatelor obţinute de către medic la examinarea fizică.
În cazul în care pacientul are o deviaţie de sept sau hipertrofie pronunţată se va realiza septoplastia sau reducerea inferioară a septului, aceste intervenţii putând ameliora congestia nazală şi obstrucţia. Rinita vasomotorie poate, de asemenea, fi tratată cu ajutorul intervenţiei chirurgicale.
Comentarii
Trimiteți un comentariu